Ψυχοθεραπεία
Επιλέξτε κατηγορία
Ψυχοθεραπεία
Τι είναι η ψυχοθεραπεία
Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία εφήβου κι ενήλικα.
Ψυχοθεραπεία είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος κλάδος της εφαρμοσμένης Ψυχολογίας που ασχολείται με τον άνθρωπο και τα ψυχολογικά - συναισθηματικά προβλήματά του. Στηρίζεται στις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεωρίες της ανθρώπινης προσωπικότητας και συμπεριφοράς και χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές.
«Ψυχοθεραπεία» είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μορφές θεραπείας οι οποίες στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων ψυχολογικής ή ψυχοσωματικής υφής καθώς και την απόκτηση γνώσης των ψυχικών μηχανισμών ενός ατόμου, μέσω της δημιουργίας μιας σχέσης με έναν ειδικό θεραπευτή και με την χρησιμοποίηση ειδικών μεθόδων και τεχνικών οι οποίες θεμελιώνονται σε συγκεκριμένες επιστημονικές θεωρίες. Οι τεχνικές αυτές είναι καθαρά ψυχολογικές, δηλαδή το μόνο επικοινωνιακό μέσον που χρησιμοποιούν είναι ο λόγος. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να επιφέρει δραστικές αλλαγές σε δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης, καθώς και δυσλειτουργικές συναισθηματικές αντιδράσεις και συμπεριφορές. Υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως η ψυχοδυναμική, η γνωσιακή-συμπεριφορική, η διαπροσωπική, η συστημική, η συνθετική, η προσωποκεντρική, η υπαρξιακή κ.ά. Στην ουσία, όλες οι μέθοδοι ψυχοθεραπείας, ανεξάρτητα κατεύθυνσης, αποτελούν ειδικές διεργασίες μάθησης. Η μάθηση αυτή είναι συνήθως πολυεπίπεδη καθώς, όπως έχει αποδειχτεί από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, αγγίζει και είναι δυνατόν να παράγει σημαντικές αλλαγές στις γνωστικές, τις συγκινησιακές – συναισθηματικές, αλλά ακόμη και τις νευροβιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου.
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές φροντίδας -κυρίως μέσω συνομιλίας-, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν βοήθεια με υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγάλης διάρκειας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, οι φοβίες, το ενδεχόμενο ή το γεγονός μιας σημαντικής απώλειας, ή μια κλινική συνθήκη (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας).
Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπλήρωση των αιτημάτων και προσδοκιών του ανθρώπου για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση του εαυτού του. Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις γύρω από την ψυχοθεραπεία είναι η αντίληψη που λεει ότι το να αποφασίσει κανείς να δει ψυχοθεραπευτή είναι σημάδι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο είναι πιο κοντά στην αλήθεια: Το γεγονός ότι κάποιος αναγνωρίζει την ανάγκη του για βοήθεια και αναζητά επαγγελματική βοήθεια είναι σημάδι της εσωτερικής του δύναμης και της αποφασιστικότητας του/της να ζήσει μια παραγωγική και γεμάτη νόημα ζωή!
Ο απώτερος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αναδόμηση του ανθρώπου και η αλλαγή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του. Επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν την επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων και προβλημάτων, τη θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά και γενικότερα την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Επί μέρους στόχοι είναι:
-
Αυτογνωσία
-
Αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων
-
Εκμάθηση ικανοτήτων επικοινωνίας και τεχνικών επίλυσης προβλημάτων
-
Αύξηση των επιδόσεων και βελτίωση της ικανότητας για αγάπη, εργασία, μάθηση και εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων
-
Βελτίωση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων
-
Εναρμόνιση λογικής, συγκινήσεων και συμπεριφοράς
-
Βελτίωση της εικόνας του εαυτού και της αυτοεκτίμησης
-
Αύξηση ελευθερίας επιλογών
Eπειδή η σχέση που πρόκειται να χτίσεις με τον ψυχοθεραπευτή σου είναι τόσο καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είναι πολύ σημαντικό να βρεις κάποιον ψυχολόγο με τον οποίον νιώθεις άνετα και βολικά, μπορείς να συνδεθείς εύκολα μαζί του, κι από τον οποίον αισθάνεσαι κατανόηση και φροντίδα. Καθώς η ψυχοθεραπεία προχωρά, και η εμπιστοσύνη σου στην ικανότητα του ψυχοθεραπευτή σου να αποδέχεται χωρίς όρους & επικριτική διάθεση τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου εγκαθιδρύεται και δυναμώνει, θα μπορείς να χρησιμοποιείς την σχέση σου με τον ψυχοθεραπευτή σου σαν ευκαιρία για να αποκαταστήσεις και να «διορθώσεις» σημαντικές αρνητικές συναισθηματικές σου εμπειρίες, και να μάθεις να αντεπεξέρχεσαι με μεγαλύτερη ευκολία σε προβληματικές καταστάσεις που θα συναντάς στη ζωή σου, στο παρόν και το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, σκόπιμα καθιστάς τον εαυτό σου ευάλωτο μπροστά σε κάποιον άλλον άνθρωπο και καλείσαι με τη θέληση σου να μιλήσεις ανοιχτά για πράγματα που σου προκάλεσαν ή σου προκαλούν πόνο.
Εκείνο όμως που τελικά θα σου επιτρέψει να επιχειρήσεις και να πετύχεις μεγάλες, θετικές και μεγάλης διάρκειας αλλαγές στη ζωή σου είναι η εμπιστοσύνη –στην οποία στηρίζεται η ψυχοθεραπευτική σχέση- και η ασφάλεια που νιώθεις να αποκαλύψεις ελεύθερα τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά σου συναισθήματα, καθώς επίσης και η γνώση του ότι μέσα στην ψυχοθεραπεία μπορείς να εξερευνήσεις και να φωτίσεις σε βάθος όλες τις πηγές των εσωτερικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και των ανικανοποίητων περιοχών της ζωή σου.
H αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας
Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία μειώνει αποτελεσματικά το άγχος, την κατάθλιψη και το φόβο, αυξάνει τη δυνατότητα δημιουργικής επικοινωνίας και μειώνει την ένταση των ψυχογενών σωματικών συμπτωμάτων όπως εξάντληση, ταχυκαρδία, δυσκολίες αναπνοής και ζάλη.
Oι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει έστω και σε λίγες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, νιώθουν πολύ καλύτερα από άτομα που ενώ αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα, δεν έκαναν καμιά θεραπεία.
Οι έρευνες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την άποψη ότι η ψυχολογική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες και ότι η ψυχοθεραπεία βελτιώνει την γενική κατάσταση της υγείας.
Φοβάμαι πως αν μαθευτεί ότι κάνω ψυχοθεραπεία θα με θεωρούν άρρωστο.
Το ξεκίνημα της ψυχοθεραπείας είναι πράξη που δείχνει υγεία και δύναμη. Το πρόβλημα είναι η οδύνη, όχι οι προσπάθειες που κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτήν.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα για μια πιο ικανοποιητική ζωή
Είναι σημαντικό να μην επιτρέπουμε στους άλλους να καθορίζουν την προσωπική μας πορεία.
Οι άνθρωποι που σκέπτονται αρνητικά πάντοτε θα βρίσκουν λόγους για να μας εμποδίζουν και να αμφισβητούν τις επιλογές μας.
Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά υποστηρίζουν τις επιλογές μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προσωπική μας υγεία και ευτυχία.
Ο τρόπος που ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ψυχοθεραπεία έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.